Ηλεκτρονικά εργαλεία για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας

Σε ποιους απευθύνεται το άρθρο Σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα και ιδιαίτερα σε αυτούς που καλούνται να διδάξουν από απόσταση.

Σύντομη περίληψη  Παρακάτω παρουσιάζουμε συνοπτικά ορισμένα χρήσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία για την διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας με έμφαση στην ασύγχρονη διδασκαλία. 

Πλήρες κείμενο Με την παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κληθήκαμε να προσαρμοστούμε γρήγορα στις νέες συνθήκες και να προσφέρουμε τα μαθήματά μας από απόσταση. Οι παρούσες συνθήκες αποτελούν σίγουρα πρόκληση για όλους και όλες μας, ωστόσο, προσφέρουν ταυτόχρονα μια ευκαιρία να ανανεώσουμε το υλικό μας ή τον τρόπο παρουσίασής του. Για καλή μας τύχη, υπάρχει πληθώρα δωρεάν ηλεκτρονικών εργαλείων που μπορούν να υποστηρίξουν το έργο μας! Ορισμένα από αυτά σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

Ψηφιακές τάξεις  Ψηφιακές τάξεις όπως το Google Classroom ή το Edmodo είναι ένας εύκολος τρόπος να παρουσιάσετε εκπαιδευτικό υλικό, να επικοινωνείτε με τους μαθητές σας μέσα από ανακοινώσεις και να αναθέτετε εργασίες. Και οι δύο πλατφόρμες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ασύγχρονης εκπαίδευσης και δεν προϋποθέτουν την ταυτόχρονη σύνδεση εκπαιδευτικού και μαθητών σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, δεν απαιτούν τη δημιουργία λογαριασμού από τους μαθητές, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο υλικό χρησιμοποιώντας τον κωδικό της ψηφιακής σας τάξης. 

Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού Το Prezi παρέχει πρότυπες παρουσιάσεις στις οποίες μπορείτε να επικολλήσετε το δικό σας περιεχόμενο. Είναι εύχρηστο και κατά την πλοήγηση στο υλικό μπορείτε να προγραμματίσετε την εστίαση σε σημεία της επιλογής σας, πράγμα που κάνει την παρουσίασή σας πιο διαδραστική σε σύγκριση με τη χρήση κλασικού λογισμικού παρουσίασης, όπως το PowerPoint. 

Ένα αμάλγαμα των λέξεων ‘PowerPoint’ και ‘cartoon’, το Powtoon σας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε βίντεο γρήγορα και εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στυλ και τους χαρακτήρες που σας παρέχονται από τη βιβλιοθήκη του Powtoon ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικά σας. 

Τόσο το Prezi όσο και το Powtoon μπορούν να χρησιμοποιηθούν ασύγχρονα. Απλά προσθέστε το σύνδεσμο της παρουσίασης ή του βίντεο στην ψηφιακή σας τάξη. 

Ασκήσεις για εξάσκηση στο υλικό Ξεχάστε τα φυλλάδια σε μορφή .doc ή .pdf και υποδεχτείτε πλατφόρμες δημιουργίας υλικού που θα ικανοποιήσουν τόσο εσάς όσο και τους μαθητές σας. Εκτός από ευχάριστες και ελκυστικές, οι ηλεκτρονικές ασκήσεις δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές σας να λάβουν άμεση ανατροφοδότηση. Με την πλατφόρμα Εducaplay μπορείτε εύκολα και γρήγορα να σχεδιάσετε ασκήσεις πολλών τύπων: παιχνίδια μνήμης, ασκήσεις συμπλήρωσης κενού, ασκήσεις αντιστοίχισης, ερωτήματα πολλαπλής επιλογής, κουίζ με εικόνα ή χάρτη και -το αγαπημένο μας- βίντεο κουίζ με αξιοποίηση υλικού από το YouTube! Στο Educaplay υπάρχουν και τύποι ασκήσεων που δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμοι στα ελληνικά, όπως το σταυρόλεξο και το κρυπτόλεξο, αλλά οι δυνατότητες που προσφέρουν οι υπόλοιποι τυποι ασκήσεων είναι υπεραρκετές για να κρατήσουν τους μαθητές σας σε εγρήγορση. Μια καλή εναλλακτική για σταυρόλεξα είναι το Crossword Labs, που είναι συμβατό με το ελληνικό αλφάβητο. 

Παρόμοιο εργαλείο για δημιουργία ασκήσεων είναι το LearningApps, που δίνει επίσης τη δυνατότητα χρήσης εικόνων και σύντομων αρχείων ήχου για δημιουργία ασκήσεων παρόμοιων με αυτές του Educaplay. Επιπλέον στο LearningApps μπορείτε να σχεδιάσετε ασκήσεις τοποθέτησης προτάσεων στη σωστή σειρά ώστε να σχηματιστεί μια ιστορία ή ένας διάλογος, αλλά και ερωτήσεις με μορφή παιχνιδιών, όπως το «Ποιος θέλει να γίνει εκατομυριούχος».

Οι ασκήσεις που φτιάχνετε με τη βοήθεια του Educaplay και του LearningApps μπορούν να χρησιμοποιηθούν ασύγχρονα και να ενσωματωθούν στις ψηφιακές σας τάξεις. Πλατφόρμες που προσφέρονται για σύγχρονη διδασκαλία είναι το Kahoot και το Socrative, όπου οι μαθητές σας μπορούν να απαντούν στις ερωτήσεις σας σε πραγματικό χρόνο. 

Πώς σας φαίνονται οι δυνατότητες που παρέχουν τα ηλεκτρονικά εργαλεία που σας παρουσιάσαμε εδώ; Υπάρχουν εργαλεία που χρησιμοποιείτε και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Θα χαρούμε να μάθουμε τις εντυπώσεις σας. 
Αρθρογράφος

Η Μαρία Παυλάκου είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία και μετεκπαίδευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για τις νεοελληνικές διαλέκτους και έχει διδάξει ελληνικά, αλλά και αγγλικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.   


Photo credit: School vector created by macrovector - www.freepik.com

Post a comment

0 Comments