Ποιο είναι το επίπεδό μου στα ελληνικά;

Σε ποιους απευθύνεται το άρθρο Σε μαθητές που επιθυμούν να ανακαλύψουν σε ποιο επίπεδο γλωσσομάθειας βρίσκονται, αλλά και σε ενδιαφερόμενους γονείς και εκπαιδευτικούς.

Σύντομη περίληψη Στο άρθρο αυτό εξηγούμε σύντομα τι είναι τα επίπεδα γλωσσομάθειας και πώς μπορεί κάποιος να βρει σε τι επίπεδο βρίσκεται χρησιμοποιώντας τους πίνακες αυτοαξιολόγησης. 

Πλήρες κείμενο Μαθαίνεις ελληνικά και θέλεις να βρεις σε ποιο επίπεδο βρίσκεσαι; Θέλεις να πάρεις μέρος στις εξετάσεις ελληνομάθειας; Όποιος και αν είναι ο λόγος που θέλεις να ξέρεις το επίπεδό σου στα ελληνικά, οι πίνακες αυτοαξιολόγησης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας μπορούν να σε βοηθήσουν. 

Τι περιέχουν οι πίνακες αυτοαξιολόγησης;  Οι πίνακες αυτοαξιολόγησης περιέχουν δηλώσεις του τύπου «μπορώ να...», οι οποίες αναφέρονται στις ικανότητές σου στα ελληνικά στις τέσσερις δεξιότητες: Κατανόηση Γραπτού Λόγου, Παραγωγή Γραπτού Λόγου, Κατανόηση Προφορικού Λόγου, Παραγωγή Προφορικού Λόγου. 

Ποια είναι τα επίπεδα γλωσσομάθειας και σε τι χρησιμεύουν;  Τα επίπεδα γλωσσομάθειας σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες είναι ίδια για όλες τις γλώσσες και είναι συνοπτικά τα εξής: Α1 – στοιχειώδης γνώση Α2 – βασική γνώση Β1 – μέτρια γνώση Β2 – καλή γνώση Γ1 – πολύ καλή γνώση Γ2 – άριστη γνώση Τα επίπεδα γλωσσομάθειας είναι ένας αντικειμενικός τρόπος με τον οποίο εκπαιδευτικοί, φορείς, εργοδότες και κρατικές υπηρεσίες μπορούν εύκολα να καταλάβουν τι γλωσσικές ικανότητες διαθέτει ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια που θέλει για παράδειγμα να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο ή που αναζητά εργασία.
Αρθρογράφος

Η Μαρία Παυλάκου είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία και μετεκπαίδευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για τις νεοελληνικές διαλέκτους και έχει διδάξει ελληνικά, αλλά και αγγλικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Photo credit: People vector created by freepik - www.freepik.com

Post a comment

0 Comments