Διδασκαλία σε σχολείο; Εύκολη υπόθεση


Σε ποιους απευθύνεται το άρθρο;
Σε γονείς 

Σύντομη περίληψη
Δεν είναι λίγοι οι γονείς εκείνοι που θεωρούν ότι η διδασκαλία σε ένα Παροικιακό σχολείο είναι εύκολη για τους εκπαιδευτικούς. Το άρθρο αυτό προσπαθεί να καταρρίψει κάποιους από τους μύθους που κατά καιρούς ακούγονται. 

Πλήρες κείμενο

Η διδασκαλία στα Παροικιακά σχολεία για μερικούς ίσως να είναι παρεξηγημένη: '2-3 ώρες κάθε Σάββατο μιλάς τη μητρική σου γλώσσα και πληρώνεσαι αρκετά παραπάνω από τη βασική ωριαία αποζημίωση'.

Η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τη φράση αυτή. 

Μύθος #1
2-3 ώρες κάθε Σάββατο

Πράγματι, αυτός είναι ο πραγματικός χρόνος διδασκαλίας. Για να κάνουμε έναν πιο δίκαιο και ρεαλιστικό υπολογισμό, θα πρέπει να προσθέσουμε:
- τον χρόνο προετοιμασίας ο οποίος ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών, τη διαφοροποίηση του υλικού (αγγλόφωνοι, ελληνόφωνοι μαθητές στο ίδιο τμήμα), την προετοιμασία για εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς κλπ.
- τον χρόνο για τη διόρθωση των εργασιών για το σπίτι (αν δεν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του μαθήματος)
- την επικοινωνία με τους γονείς
- τον συντονισμό κάποιου ψηφιακού εργαλείου (όπως το Google classroom)
- την αποστολή υλικού και εργασιών για το σπίτι σε απόντες μαθητές
- τον χρόνο συναντήσεων με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή
- τον χρόνο προετοιμασίας για την επιτυχή συμμετοχή της τάξης σε γιορτές του σχολείου 

Μύθος #2
Ομιλία της μητρικής γλώσσας

Το γεγονός ότι κάποιος είναι φυσικός ομιλητής μιας γλώσσας, δεν τον καθιστά και δάσκαλο αυτής της γλώσσας. Η διδασκαλία μιας γλώσσας είναι μια τέχνη που ο καθένας οφείλει συνεχώς να την ανακαλύπτει, να ξεδιπλώνει νέες πτυχές και να δοκιμάζει καινούριες συνταγές για να γευτούν οι μαθητές του την επιτυχία, είτε αυτή αποτυπώνεται μέσα από την απόκτηση ενός πτυχίου είτε από την ανεμπόδιστη ομιλία με συγγενείς από την Ελλάδα ή την Κύπρο. 

Από την άλλη, καθώς η γλώσσα διδάσκεται ως δεύτερη ή ξένη, ορισμένες φορές απαιτείται η επισήμανση/ εξήγηση συντακτικών και γραμματικών φαινομένων να γίνει στα αγγλικά. Βασικός στόχος θα πρέπει πάντοτε να είναι η έκθεση του μαθητή στη γλώσσα-στόχο, τα ελληνικά. 

Μύθος #3
Πληρωμή που είναι μεγαλύτερη από τη βασική ωριαία αποζημίωση 

Πράγματι, ο μισθός ενός εκπαιδευτικού κυμαίνεται από £10 έως £15 λίρες την ώρα (για τα Παροικιακά σχολεία). Πράγματι, είναι μεγαλύτερος από τη βασική ωριαία αποζημίωση για έναν ανειδίκευτο εργάτη (£8.72 για άνω των 25 ετών, https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates). Πέρα από τον χρόνο προετοιμασίας, τα μεταφορικά έξοδα καθώς και για όλες τις υπόλοιπες ενέργειες που δεν πληρώνεται (και δεν μπορεί να πληρωθεί), σε ορισμένα σχολεία ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να φροντίσει για: 
- την αγορά των υλικών για τις δραστηριότητες/ κατασκευές που έχει σχεδιάσει
- τις φωτοτυπίες των φυλλαδίων για τους μαθητές
- την αγορά του υλικού για την κατάλληλη προετοιμασία του μαθήματος 

Όπως όλα τα επαγγέλματα, έτσι και αυτό του εκπαιδευτικού, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες μα το πιο σημαντικό είναι πως αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για να καταφέρει το παιδί σας ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας ολοκληρωμένη προσωπικότητα και περισσότερα εφόδια για την αγορά εργασίας. 

Αρθρογράφος

Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου είναι Φιλόλογος με διδακτική εμπειρία σε διάφορα σχολεία στην Ελλάδα, τη Σλοβακία και την Αγγλία όπου κατοικεί από το 2015. Είναι δημιουργός των Εκδόσεων Σαΐτα
, του Speak Greek και του Discimus. Μπορείτε να επισκεφτείτε το διαδικτυακό του σπίτι και να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ευκαιρία για διάλογο!
Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας από τα Παροικιακά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της φόρμας.

Photo credit: School photo created by pressfoto - www.freepik.com

Post a comment

0 Comments